Musiikkia korvilleni

perjantai 11. elokuuta 2006

The Birthday Party

The Birthday Partyn John Peel -sessioita kuunnellessa huomaa selkeästi, mistä suomalainen, Vehkalahden Husulasta lähtöisin ollut Sweetheart -yhtye ammensi elementtejä ilmaisuunsa. Nick Caven maaninen, muttei liiallisuuksiin yltyvä vokaalitaiteilu ja muiden soittajien kulmikkaan aggressiivinen ote kuulostavat mahtavalta. Kas kun ei ole aikaisemmin uponnut. Kuuntelen tätä mielelläni ja huomaan volyyminappulan vetävän puoleensa kuin riivattu. Lisää volaa! Tietokoneen hajoamispisteessä olevat pilipalikaiuttimet ovat sitten oma lukunsa.

John Peelistä tuli mieleen, että olen viimeisen vuoden aikana silloin tällöin kuunnellut edesmenneen tiskijukan fanien nauhoittamia ohjelmia. Harmittaa, että vasta kuolemansa jälkeen on todella iskenyt Peelin erehtymätön ja ehtymätön musiikkimaku. Eri bändien sessioita ja ohjelmia on ladattavissa sieltä täältä. Vihkiytymättömälle kerrottakoon, että John Peel kutsui diggaamiaan bändejä Maida Valen studioonsa soittamaan muutaman biisin ohjelmaa varten. Moni (huh, TODELLA moni!) rock'n'rollin kuuluisimmista ja enimmäkseen vähemmän kuuluisista yhtyeistä on käynyt Peelin toivomuksesta pistämässä muutaman biisin narulle. Suomalaisista suuruuksista kutsuttiin aikanaan Aavikko, Circle, Deep Turtle sekä Pan Sonic. Juuri löytämäni "tiedon" mukaan myös Paleface on käynyt peelaamassa, väitteelle on tosin vaikea löytää vahvistavaa tietoa.

Käyttääkseni lisää aasinsiltoja, täytyy mainita, että Sweetheartin laulaja-kitaristi Janne Westerlund soittaa nykyään kitaraa Circlessä. Westerlundin Plain Ride -bändistä ei ole hirveämmin kuultu mitään ääniterintamalla sitten mainion debyyttilevyn, mutta silloin tällöin tekemänsä keikat leikkaavat hajoamishuhuilta siivet. Westerlund esiintyy/on esiintynyt myös yhtyeissä kuten Pharaoh Overlord, Ektroverde ja Kirvasto.

Tässä vaiheessa kirjoitteluani Cave lataa keuhkojensa uumenista "SHAKE!!!" Kai sitä on pakko.